Menu Close

Blogi

10 ideaa toimivaan kodinhoitohuoneeseen

Oletko hankkimassa uutta kodinhoitohuonetta tai remontoimassa vanhaa? On monia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kodinhoitohuoneesi palvelisi sinua mahdollisimman pitkään. Järkevillä ja toimivilla ratkaisuilla monelle epämieluisasta puuhasta saadaan tehtyä huomattavasti helpompaa vähentäen kotitöiden tuottamaa taakkaa.

Huomiota kannattaa kiinnittää tilan riittävyyteen, säilytystilojen sijainteihin, kokoon ja erityisiin mekanismeihin. Tiloissa, joissa käsitellään likaa ja vettä tulee materiaalivalinnoissa ottaa huomioon mahdollisimman hyvin kosteutta kestävät pinnat ja rakenteet. Olemme kasanneet ideoita toimivaan kodinhoitohuoneeseen, jotta arjen askareet onnistuisivat mahdollisimman helposti.

1. Saareke viikkaamiseen ja säilytykseen

Erillisen saarekkeen avulla saadaan lisää pöytätilaa. Samalla saareke toimii myös erillisenä säilytystilana. Kuivauksen jälkeen vaatteet voidaan laskea suoraan saarekkeen työtasolle, jossa viikkaaminen onnistuu nopeasti. Saarekkeeseen voidaan esimerkiksi liittää silityslautamekanismi ja raudan voi säilyttää saarekkeen kaapistoissa. Vaihtoehtoisesti lisäämällä rullajalat, voidaan saareke siirtää pois erillisen pyykkilaudan tieltä tai muuten vain, kun lisätilaa vaaditaan.

2. Säilytyskaappi puhtaille lakanoille sekä pyyhkeille

Kodinhoitotilan ei tavitse olla pelkästään likapyykkien säilytystä ja pesemistä varten. Pesutilassa sijaitseva säilytyskaappi lakanoille ja pyyhkeille on oiva ratkaisu. Näin saat petivaatteet kätevästi säilytykseen suoraan mankeloinnin ja viikkauksen jälkeen. Myös makuuhuoneiden säilytystilaa säästyy allekirjoittaneen mielestä olennaisempaan, eli henkilökohtaisten tavaroiden, kuten vaatteiden säilytykseen.

3. Pesuaineet kätevästi yhteen tilaan

Pesuaineiden säilytys ei sinänsä ole mikään mullistava uutuus kodinhoitohuoneessa, mutta kannattaa kiinnittää huomiota kaapin sijaintiin sekä tilan kokoon. Pesuaineita saadaan monessa eri koossa, mutta monesti pesuainepakkaukset ovat korkeita ja tähän kannattaa kiinnittää huomiota suunnitteluvaiheessa. On ikävää tajuta jälkikäteen, että pesuaineille tarkoitettu tila ei ole riittävän korkea ja joudut säilyttämään sotkevia pakkauksia puhteiden pyykkien kanssa samassa tilassa.

Myös tilan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Lähellä pesukonetta ja/tai pesuallasta sijaitseva kaappi palvelee parhaiten kodinhoitohuonettasi. Sijoittamalla pesuaineet korkealle vältetään myös pienten lasten tai lemmikkien pääsy kaapille, jossa monesti haitalliset aineet ovat säilytyksessä.

4. Kaikki säilytystila + 1 ylimääräinen = hyvä ratkaisu!

Kun puhutaan säilytystilasta, voiko sitä koskaan olla riittävästi? Kodinhoitohuoneessakin kannattaa ottaa tämä asia huomioon. Mieti suunnitteluvaiheen alussa, mille kaikelle tarvitset tilaa ja lisää siihen vielä yksi kaappitila. Sille tulee varmasti käyttöä ajan myötä varsinkin kun kyse on lapsiperheestä, jossa lisääntyvää tavaran määrää on vaikea arvioida etukäteen. Näin pidät kodin kauniina, kun kaikelle on oma säilytystilansa.

5. Mankelille oma tila ovien taakse

Monet haluavat mankelin kodinhoitotilaan ja syystäkin. Mikä onkaan hienompaa, kuin samettisen sileät lakanat. Mankeli voidaan upottaa sille suunniteltuun kaapistoon siten, että sen saa halutessaan piilotettua ovien taakse. Hyllytason ja kaapin takaseinän väliin jätetään tilaa, jonne lakana voi laskeutua mankelin läpi kulkiessa. Näin mankeli pysyy piilossa katseilta häiritsemättä sen käytännöllisyyttä.

6. Tilava allas nopealle pyykkäämiselle

Esimerkiksi kuraiset vaatteet on hyvä saada pestyä välittömästi ulkoa tultua. Iso allastila varmistaa helpon pesun ja kurainen vesi ei pääse tilanpuutteen takia leviämään tasoille. Pesuallasta hankittaessa voidaan myös valita uritetulla pesupinnalla varustettu allas, joka helpottaa käsin pesemistä. Jos kodinhoitohuoneesta on pääsy ulkotilaan, voidaan allas sijoittaa suoraan oven läheisyyteen, jolloin kuraisten vaatteiden pesu heti sisälle siirryttäessä onnistuu vaivattomasti ja lika ei pääse siirtymään pidemmälle kotiin.

7. Kosteudenkestävät materiaalit

Kuten keittiöt ja kylpyhuoneet, kodinhoitotilat altistuvat helposti kosteudelle, mikä kannattaa ottaa huomioon materiaalivalinnoissa. Melamiini on hyvä valinta tiloihin, joissa kosteus voi tuottaa ongelmia kalusteiden rakenteisiin. Kun tilaan valitaan sopivat materiaalit heti suunnitteluvaiheessa, palvelee kodinhoitohuoneesi sinua pidempää ja tilan remontoimiselle ei ole tarvetta lähitulevaisuudessa.

8. Tarpeeksi tilaa likapyykeille

Pyykkikoreille kannattaa varata tarpeeksi tilaa. Isoissa talouksissa kannattaakin pyykkikoreja olla jopa neljä kappaletta, esimerkiksi jokaiselle asukkaalle omansa. Näin likapyykit pysyvät järjestyksessä, jos niitä halutaan pestä osissa sekoittumisen estämiseksi ja samalla kaikki pyykki pysyy piilossa, eikä keräänny lattioille tai erillisiin, lattialla säilytettäviin koreihin. Korit kannattaa sijoittaa kaappien alatasoon, jolloin pyykkien ottaminen korista on helpompaa.

9. Vedettävä tanko henkareille

Pystykaappeihin voidaan asentaa ulos vedettävä tanko henkareille. Näin sinulla on vaateripustimet heti saatavilla silityksen jälkeen ja henkareissa pidettävät vaatteet voidaan säilyttää suoraan kodinhoitotilassa. Telinettä pystytään hyödyntämään myös pelkästään henkareiden säilytyksessä, jolloin kaapin alaosaan saadaan lisää tilaa muuhun säilytykseen.

10. Liukuovet tilansäästäjinä

Tilan ollessa kapea voidaan harkita tilan säästämiseksi liukuovia, jotka tuovat myös näyttävyyttä kodinhoitohuoneeseen. Peilein varustetut liukuovet lisäävät avatuutta ja valoa, sekä tilaa voidaan halutessa käyttää siten puketumiseen.

 

Tahdotko uudet kalusteet kodinhoitohuoneeseen?

Saat meiltä kotimaiset kalusteet edullisesti kokonaisvaltaisella palvelulla. Vaikko koko kotiisi.